czwartek, 10 listopada 2011

Właściwa Dieta dla sportowców

Sport jest dla człowieka symbolem znakomitego samopoczucia i zdrowia. Jedni uprawiają sport dla zdrowia i znakomitej sylwetki, inne traktują go wyczynowo i ich celem jest osiągnięcie jak najwyższej formy sportowej. Sport i zdrowie są ze sobą bardzo mocno powiązane, jedno od drugiego jest bardzo zależne. Sport pomaga utrzymać dobrą kondycję – zdrowie. Z drugiej strony zdrowie pomaga i warunkuje postęp w sukcesach sportowych. Odpowiedzialne podejście do żywienia jest nie mniej ważne jak profesjonalnie zaplanowany program treningowy.
Prawidłowa dieta jest elementem wspomagającym trening, przyspieszająca odbudowę, oraz gwarantująca dobry rozwój organizmu, ale podobnie jak w przypadku treningu musi zostać indywidualnie dobrana przez specjalistę – <a title="Dietetyk dla Ciebie" href="http://dietetykdlaciebie.pl/o-mnie/" target="_blank">dietetyka</a>. Podczas intensywnego treningu potrzeba na energię wzrasta nawet do 5000 kcal.(zależnie od wysiłku). Trzeba wtedy na bieżąco pokrywać straty energii przez spożywanie pokarmów o dużej zawartości węglowodanów. Na zapotrzebowanie energetyczne znaczenie ma również płeć, masa ciała oraz temperatura otoczenia.

Węglowodany – powinny dostarczać 55-60% energii. Węglowodany to najważniejsze źródło energii dla naszego organizmu. Spotykamy je głównie w roślinach. Są całkowicie metabolizowane i lekko strawne. Powinny to być węglowodany złożone, nie oczyszczone, nie rozgotowane.

Tłuszcze -powinny dostarczać około 20-25% energii. Maksymalną wartością energii pochodzącej z tłuszczu, która niestety jest bardzo często przekraczana, jest 30%. Energia pochodząca z tłuszczu nie jest tak szybko osiągalna, jak energia z węglowodanów. Tłuste potrawy zwalniają motorykę przewodu pokarmowego. Co owocuje zaleganiem pokarmów w żołądku, jest to niekorzystne podczas treningu, wycieczek czy zawodów.

Białko - powinno dostarczać około 15% energii. wynosi to średnio 0,8 g/kg masy ciała. W czasie wysiłku związanego z uprawianiem sportu może wzrastać do 1,5 g/kg masy ciała, a podczas bardzo intensywnego treningu nawet do 2,5 g/kg masy ciała. Duża ilość białka w diecie jest niezbędna do zwiększenia masy mięśni oraz utrzymania <a title="Dietetyk dla Ciebie" href="http://dietetykdlaciebie.pl/oferta/" target="_blank">dobrej kondycj</a>i podczas dużego wysiłku fizycznego. Długotrwały wysiłek prowadzi bowiem do znacznego zwiększenia zużycia białek tkankowych. Zaleca się, aby stosunek białka zwierzęcego i roślinnego wynosił 1:2. Jego źródłem powinny być chude gatunki mięsa i wędlin, jaja i produkty mleczne. Białko roślinne powinno być czerpane głównie z produktów zbożowych.

Dieta sportowców powinna być lekko strawna, potrawy smażone i pieczone należałoby ograniczyć na korzyść dań gotowanych i przygotowanych na ruszcie.<br />
<b>Artykuł z serwisu Airstar.pl<a href="http://www.airstar.pl" title="Informacje prasowe" onclick="this.target='_blank'">  Darmowe artykuły do przedruku</a><br />
Autor: Dietetyk dla Ciebie     </b><br />
<em>Podziel się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem. Dodaj artykuł na Airstar.pl</em>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz